Loading...

Blog

13 01, 2019

Nemojte dozvoliti da ne znate osnovne stvari o vrstama čaja, jer to je.. OPŠTA KULTURA!

By |2023-07-18T20:02:11+00:0013 Januara, 2019|Categories: Zdrava hrana|Tags: , , , , , , , , , |

Čaj je, poslije vode, najčešće konzumirano piće na SVIJETU! Njegova istorija seže unazad 5000 godina, što znači da je bio popularan i prije nego su Egipćani izgradili velike piramide. Od antičkih vremena, čaj je cijenjen zbog svojih brojnih zdravstvenih benefita i TERAPIJSKIH svojstava. Danas se godišnje skupi više od 3 MILIONA TONA čajnih listića, a najbolje čajeve možemo usporediti s dobrim vinom.

(više…)

13 11, 2018

Jesenski KARDAMOM kolačići – a šta je KARDAMOM?

By |2023-07-18T20:04:01+00:0013 Novembra, 2018|Categories: Zdrava hrana|Tags: , , , , , , |

KARDAMOM – začin koji je bogat izvor VITAMINA C, pomaže u poticanju našeg imunološkog sistema, čime se sprječavaju bakterijske i virusne infekcije.
Ovaj začin pomaže kod prehlade, povišene temperature, problema s jetrom, bolova, artritisa i upala dišnih putova.

(više…)

5 11, 2018

8 razloga zašto trebate konzumirati Curry!

By |2023-07-18T20:10:41+00:005 Novembra, 2018|Categories: Zdrava hrana|Tags: , , , , , |

1. Potiče probavu

Zahvaljujući bogatstvu vlakana što ih sadrže pojedini začini, Curry uvelike potiče probavu te omogućuje dobru peristaltiku i zdravlje vaših crijeva.
A upravo je to prvi važan korak prema dobrom zdravlju. Naime, ako je probava uravnotežena, organizam se učinkovito čisti od otpadnih tvari, što smanjuje rizik od raznih oboljenja. Cimet iz Curryja sprečava povraćanje i proljev, crni biber smanjuje stvaranje plinova u crijevima, a korijandar ublažava probavne tegobe. Stoga, vaš će probavni sistem obožavati Curry!

(više…)

21 10, 2018

Ovo je sve što treba jednoj ZDRAVOJ porodici!

By |2023-07-18T20:11:51+00:0021 Oktobra, 2018|Categories: Zdrava hrana|Tags: , , , , , , , , , , |

TRIPHALA (u značenju „tri ploda“) hranjiva je drevna mješavina tri vrste super-voća s područja Indije. Sastoji se od jednakih omjera sušenih plodova biljaka amalaki, haritaki i bibhitaki.

Kaže se da triphala ima moć čuvati i liječiti unutrašnje organe kao što se majka brine za svoju djecu.

Reguliše PROBAVU I GOTOVO SVE PROBAVNE TEGOBE, a kako znamo da je prema Ayurvedi dobra probava temelj zdravlja, onda je jasno da Triphala zlata vrijedi. Osim što reguliše probavu, smanjuje krvni pritisak i holesterol, čisti jetru i toksine iz cijelog tijela, smanjuje stres, potiče zdravo mršavljenje, pojačava asimilaciju hranjivih sastojaka u organizam, hrani, čisti, jača, regenerira i pomlađuje cijelo tijelo. Dubinski regenerira cijeli organizam, održava ga VITALNIM I MLADIM. Posebno je pogodna za regulaciju probave, balansira i liječi reproduktivne organe, potiče zdravlje jetre, kože i očiju, podiže imunitet, jača cijeli organizam.

(više…)

12 10, 2018

AŠVAGANDA: Oporavite se pomoću ove biljke, za koju naši kupci imaju samo riječi hvale!

By |2023-07-18T20:14:43+00:0012 Oktobra, 2018|Categories: Zdrava hrana|Tags: , , , , , , , , , , , , , |

AŠVAGANDA (Withania somnifera), poznata kao indijski žen-šen, je adaptogena biljka, prirodni izvor energije koji regeneriše i revitalizira organizam. Ašvaganda je biljka čiji se korijen već vijekovima koristi u ayurvedskoj medicini.

(više…)

17 09, 2018

Kako se koristi čaj od SENE i koliko se dugo pije?

By |2023-07-18T20:16:32+00:0017 Septembra, 2018|Categories: Zdrava hrana|Tags: , , , , , |

Istina je da većina ljudi vjerojatno ne bi trebala koristiti laksative (sredstva koja ubrzavaju pražnjenje crijeva) kada bi se pravilno hranila. Ukoliko iz prehrane izbacite voće, povrće i integralne žitarice tj. hranu bogatu biljnim vlaknima, rezultat je siguran – dobit’ ćete ZATVOR, a ukoliko već patite od zatvora, najprije trebate promijeniti vlastite navike.

Prehrana bogata biljnim vlaknima sprječava zatvor tako što pospješuje kretanje sadržaja u crijevima. Osim toga, potrebno je piti dosta tekućine (do 2 l. na dan), najbolje obične vode. U regulaciji probave može pomoći i svakodnevna tjelesna aktivnost, (npr. šetnje u prirodi) kao i dovoljno vremena za obavljanje higijenskih navika. Ako baš ništa od navedenog ne pomaže, spas treba potražiti u prirodi koja nam nudi ljekovitu biljku, dokazano učinkovitu u sprječavanju i liječenju zatvora.

(više…)

4 09, 2018

Da li je ovo žitarica budućnosti?

By |2023-01-04T10:26:09+00:004 Septembra, 2018|Categories: Zdrava hrana|Tags: , , |

SPELTA, drevna žitarica, smatra se rođakom pšenice iako je nastala dosta prije nje. Drugačiji nazivi su krupnik ili pir, a ono što je interesantno je da je ova žitarica puna hranljivih sastojaka zbog čega je i veoma ljekovita. Spelta je prvi put počela da se uzgaja u Mezopotamiji, 5000 godina p.n.e. i tada se koristila najviše kao osnova za pravljenje hljeba. Kasnije, masovno je počela da se koristi i u Sjevernoj Americi. Prijatnog je ukusa i vrlo lako se vari. U narednim redovima pročitajte za šta je sve žitarica SPELTA dobra i kako od nje možete napraviti hljeb.

(više…)

16 08, 2018

Šta je to FITOTERAPIJA i kako znati pravilno pripremiti čaj?

By |2023-07-18T20:17:55+00:0016 Augusta, 2018|Categories: Zdrava hrana|Tags: , , , , , , , |

FITOTERPAIJA – liječenje biljem je postupak upotrebe ljekovitih biljaka (cijelih biljaka, biljnih organa, biljnih eteričnih ulja itd.) sa ciljem očuvanja ili postizanja zdravlja organizma. Fitoterapija je u svojim počecima bila empirijska, temeljila se na iskustvu, sve dok se nisu počele istraživati pojedine ljekovite biljke.

Liječenje biljem sigurno je bilo prvi, a dugi niz stoljeća i jedini oblik liječenja. Činjenica, koju mnogi negiraju je da je veliki dio lijekova koji je danas u upotrebi posredno ili direktno biljnog porijekla (kardiotonični glikozidi, atropin, morfij, kinin, kamfor), ali i noviji lijekovi lovastatin, paklitaksel, vinblastin, vinkristin, podofilotoksini.

(više…)

27 07, 2018

Zašto je goveđi ŽELATIN jedna od najprodavanijih namirnica u prodavnicama zdrave hrane?

By |2023-07-18T20:20:07+00:0027 Jula, 2018|Categories: Zdrava hrana|Tags: , , , , , , |

GOVEĐI ŽELATIN je jedan od gotovo svakodnevnih sastojaka i dodataka jelima koji su najviše koristile naše nane. Često se može pronaći u receptima za pripremu kolača i ostalih domaćih receptura. Iako se u to vrijeme nije znalo koja su ljekovita svojstva goveđeg želatina, danas je dobro poznato da on blagotvorno utiče na naše zglobove, hrskavicu, vezivno tkivo, čineći ih jačim i otpornijim na povrede.

Osim toga, on jača i srčani mišić, reguliše metabolizam, poboljšava pamćenje, čini kožu zdravijom i daje joj bolju elastičnost. U nastavku članka, upoznaćemo vas bolje sa činjenicama za šta je dobar goveđi želatin kao lijek, a saznaćete više i o tome kako da ga adekvatno pripremite kod vaše kuće.

Kakav je sastav goveđeg želatina?

(više…)

Go to Top