Čudotvorne efekte GAVEZA potvrdila je i nauka! Sadrži nekoliko bitnih aktivnih supstanci za zarastanje slomljenih kostiju i zacjeljivanje sporozarastajućih rana.

GAVEZ (Symphytum officinale) je korovska biljka koja se vrlo brzo širi i za kratko vrijeme osvaja velike površine, naročito na vlažnim livadama, pored potoka, na sjenovitim mjestima.

Najpoznatiji recept za zarastanje kostiju je onaj sa mlijekom. Korijen se kuha u mlijeku dok se ne dobije homogena kaša koja se nanosi sa prelom u tankom sloju i ostavlja da djeluje 2 sata.

Potrebno je biti jako pažljiv i ne stavljati oblogu preko zgloba jer se lako može desiti da zglob okošta. Naravno, potrebno je kost namjestiti, odnosno vratiti na pravo mjesto.

U narodu se vjeruje da ako oblogu od gaveza držite dovoljno dugo preko 2 prsta, da će oni srasti.

Priprema obloge:
Punu šaku konciziranog (usitnjenog) suhog korijena GAVEZA kihati na tihoj vatri u 750 ml. mlijeka. Uz stalno miješanje kuhati oko 10 minuta dok se ne dobije homogena masa. Kad se malo prohladi, rastanjiti i staviti na mjesto preloma, pazeći da zglob ostane slobodan. Preko toga uviti zavojem i držati 2 sata. Ponavljati svakodnevno deset dana.

U našoj zaista jako širokoj i bogatoj ponudi ljekovitog bilja, možete pronaći i KORIJEN GAVEZA – Kontakt

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Gavez