Dvije riječi: Kozje mlijeko. Ova namirnica spada u nešto najzdravije što možemo unijeti u organizam. Kozje mlijeko jača imunitet, štiti od raka, bogato je vitaminima i mineralima, a djeluje i kao prirodni sedativ. Kozje mlijeko je odličan saveznik u borbi protiv bronhitisa i alergija.

Također, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, a mogu da ga piju i dijabetičari. Sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, važne za jačanje nervnog sistema, a ima i 47% više vitamina u odnosu na kravlje mlijeko, dok kalijuma ima 134% više.

Obiluje i mineralima kalcijumom i fosforom, koji su važni za čvrstinu kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima bitnim za održavanje imuniteta.

Na osnovu rezultata istraživanja do kojih su došli, španski naučnici ovo mlijeko preporučuju i osobama koje pate od anemije izazvane nedostatkom željeza u krvi.

U njegovim mliječnim mastima nalazi se i specifična linolna kiselina, koje u kravljem mlijeku nema. Istraživanja potvrđuju da ta linolna kiselina posjeduje antikancerogeno djejstvo, zbog čega bi kozje mlijeko trebalo preventivno da se konzumira u odbrani od kancerogenih oboljenja.

Da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma dovoljno je popiti čašu kozjeg mlijeka od 2 dl. Ta jedna šolja obezbjeđuje mališanima do 20% dnevnih potreba u proteinima koji su bogati esencijalnim aminokiselinama.