Ako čitate ovaj tekst, vjerovatno već znate o ljekovitosti Brusnice. Brusnica je iznimno ljekovita, još od davnina. Najpoznatije karakteristike su joj da spriječava razvoj bakterija (escherichia coli i dr.), pomaže kod urinarnih i sličnih tegoba, te jača imunitet, a tijelu daje potrebnu snagu i energiju!

U trgovinama, Brusnicu najčešće možete pronaći kao plod, ali kandiran (zaslađen), jer se tako plodu Brusnice produžava rok trajanja, te smanjuje kiseo okus, pa tako plod Brusnice postaje više slatkast nego kiseo.

Takva Brusnica je dobra za „grickanje“ i sigurno ćete i na taj način u organizam unijeti vitamine i minerale kojih zaista ima jako puno u plodu Brusnice, međutim ako vam je preporučen čaj ili sok od Brusnice kao pomoć kod BAKTERIOLOŠKIH I URINARNIH tegoba, tada bi trebalo da pijete čaj od ploda Brusnice, ali koji NIJE PRERAĐEN u smislu da je kandiran (zaslađen), jer sam šećer ne pogoduje izliječenju bakterija!!!

Čaj je potrebno praviti ISKLJUČIVO OD OSUŠENIH PLODOVA BRUSNICE, bez industrijske prerade (bez šećera i ostalih aditiva i konzervansa), te od osušenih listova Brusnice. Također jako dobar učinak ima i 100% čisti sok od ploda Brusnice, dakle bez dodatog šećera i drugih aditiva.

Čaj od suhog ploda Brusnice

Priprema:
U manji lonac dodajte 500 ml. vode i 20 gr. suhog ploda Brusnice.
Pustite da se Brusnice kuhaju dok dio vode (cca. 1/3) ne ispari. Na ovaj način Brusnice će lakše ispustiti svoju aromu i ljekovitost. Čaj poklopite i pustite neka odstoji 10-ak minuta.

Pred sami kraj kuhanja, možete dodati i jednu malu kašiku usitnjenih suhih listova Brusnice.

Čaj od suhih usitnjenih listova Brusnice

Priprema:
U cjediljku stavite 2 male kašike usitnjenih suhih listova Brusnice i prelijte vrućom vodom.
Čaj poklopite i pustite neka odstoji 10-ak minuta kako bi listovi ispustili svoju aromu.
Kada se čaj malo prohladi, spreman je za konzumiranje.

Prilikom konzumiranja čaja od Brusnice, pazite da ne pretjerate s količinom. Čaj pijte maksimalno 3 šolje dnevno i tako 7 dana, nakon čega je potrebno napraviti pauzu 5-7 dana. Ako pretjerate s količinom ovog čaja, može se pojaviti proljev i mučnina!

U našoj zaista jako širokoj i bogatoj ponudi ljekovitog bilja, možete pronaći i suhi plod divlje Brusnice, usitnjene suhe listove Brusnice, kao i 100% sok od Brusnice bez dodatih aditiva – Kontakt

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Čaj od Brusnice