RUJEVINA je ljekovito listopadno ukrasno drvo koje može narasti do nekoliko metara visine.

Osim što ovo lijepo drvo može služiti kao ukras, ima brojna ljekovita dejstva. Zbog toga se mnogi interesuju za čaj od Rujevine!

Stanište rujevine je u južnoj Evropi, zapadnoj i srednjoj Aziji. Raste u listopadnim šumama do 1.600 metara nadmorske visine. Jak i razgranat korijen dobro veže zemljište, pa se koristi radi spriječavanja erozije.

Ova biljka se koristi za suzbijanje DIJAREJE, protiv PARADENTOZE, HEMOROIDA i ČIRA na želucu. Koristi se kao lijek za BUBREGE, i PROTIV BAKTERIJA. Njeni ljekoviti dijelovi su zapravo list i kora. Na BiH tržištu se uglavnom može pronaći KORA RUJEVINE i ljudi je uglavnom koriste za uništavanje bakterija u organizmu, kao i liječenje bubrežnih i bolesti urinarnog trakta.

Priprema čaja:
Dvije velike kašike usitnjene kore Rujevine staviti u litar hladne vode. Kuhati 5-8 min. a zatim procijediti. Piti 3 puta dnevno po jednu šolju.

Inače, Rujevinu čaj, kao i Tinkturu (kapi) od Rujevine, možete kupiti u Tuzli, u prodavnicama ORAŠNICA – Kontakt

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Rujevina