Ovo je pitanje prije 3 godine bilo toliko aktuelno u New Yorku da sada na Manhattanu imate više od 10-ak shopova i caffea koji su specijalizirani za pripremu i prodaju MATCHA čaja i ostalih delikatesa sa dodatkom istog!

U čemu je tajna ovog čaja? Mi bismo rekli da je prvi uzrok njegove popularnosti zaista KVALITETAN sastav što ga svrstava u jednu od omiljenih namirnica konzumenata koji vode računa o zdravlju, a drugi uzrok je definitivno to da se radi o trendovskoj namirnici koju nam serviraju pokretači svih globalnih trendova, ma ko oni bili.. uticajni ljudi, javne ličnosti, hollywood, industrija, pop kultura, internet, fb, instagram, blogeri itd. itd.

Šta je ustvari MATCHA?
Matcha je mljeveni prah listova zelenog čaja, a potiče iz Japana gdje se koristi za pripremu čaja ili kao sastojak u receptima. Predstavlja dio japanske tradicije ispijanja čaja i koristi se za proslave stotinama godina unazad. Listovi zelenog čaja za izradu Matche beru se nekoliko sedmica prije klasičnog vremena berbe s grmova koji su skriveni od sunčeve svjetlosti, zbog čega dolazi do sinteze hlorofila i većeg nivoa aminokiselina, posebno L-teanina.

Matcha čaj je:
– prirodni antioksidans
– prirodni dodatak za mršavljenje
– omogućuje pH ravnotežu i detoksikaciju organizma
– alternativa kafi bez osjećaja nervoze, a pri tome podiže raspoloženje

Zašto je Matcha bolja nego običan zeleni čaj?
Voda može izvući samo dio koristi zelenog čaja. Veći dio ljekovitih sastojaka čaja ostaje “zarobljena” u listovima čaja. Jedini način na koji se može u potpunosti iskoristiti puni potencijal zelenog čaja je konzumacija čitavog lista, pa se preporučuje piti Matchu koja se pravi mljevenjem cijelog lista zelenog čaja i pruža vitamine, minerale, antioksidanse i aminokiseline koje ne možete unijeti u tijelo ako pijete običan zeleni čaj.

Kako bi postigli puni potencijal jedne šoljice Matche, trebali bi popiti 5-10 šoljica zelenog čaja. Neki ga piju za MRŠANJE, a neki za KONCENTRACIJU, FOKUS ili ANTIOKSIDACIJU..

Koje prednosti Matcha ima za gubljenje težine?
S obzirom na to da ima malo kalorija, Matcha je odličan dodatak za GUBLJENJE TEŽINE. Pospješuje rad metabolizma i sagorijeva masno tkivo. Matcha ne stavlja dodatan stres na tijelo, ne povisuje krvni pritisak ili brzinu otkucaja srca zbog čega je sigurna za korištenje.

Kako aminokiselina L-teanin pomaže kod koncentracije i fokusa?
Oko 1100. godine Matcha se počela konzumirati u Japanu kao dodatak prakticiranju meditacije. Nakon dugog perioda sjedenja, svećenici bi pili Matchu kako bi bili oprezni, ali smireni. Moderna nauka nedavno je potvrdila učenja ove duge tradicije. Matcha je dakle bogata L-teaninom, rijetkom aminokiselinom koja potiče opuštanje i smirenost mozga. Dok stres potiče beta valove što utiče na uzrujanost čovjeka, L-teanin stvara alfa valove koji stvaraju blagu napetost. Iako je L-teanin prisutan u svim čajevima, Matcha sadrži 5 puta više ove aminokiseline nego obični crni i zeleni čajevi.

Priprema MATCHA čaja:
1. Prosijte 1-2 male kašike Matcha praha u šoljicu uz pomoć malog sita.
2. Dodajte 200 ml. vruće vode. Za najbolje rezultate preporučuje se pričekati nekoliko sekundi nakon što je voda proključala i onda ju dodati.
3. Miješajte Matchu koristeći metlicu u cik-cak pokretima dok čaj ne postane pjenušav.
4. Uživajte u Matcha čaju!

Matchu se preporučuje piti:
– prije tjelovježbe – jer tako najbolje iskoristite njenu prednost pospješivanja fokusa, a i može povisiti fizičku izdržljivost do 24%
– prije posla – pospješuje koncetraciju jer sadrži L-teanin, ali i utiče na bolju memoriju i učenje
– za popodnevno podizanje energije – Matcha je energetsko piće koje polako otpušta energiju u krvotok

Iako je Matcha čaj dobro piti u bilo koje vrijeme, preporučuje se izbjegavati ga na prazan želudac, jer može dovesti do boli u želudcu, ali i prije jela jer može smanjiti apsorpciju vitamina B1 u tijelo.

P.S. Važno: Više o vrstama i kategorijama MATCHA čaja, pročitajte OVDJE, u našem posebnom članku.

MATCHA čaj (ceremonijalni A i B kategorije, kao i kulinarski matcha čaj), možete kupiti u prodavnicama ORAŠNICA, u Tuzli. Bitno je spomenuti da se kod nas radi o Japanskom matcha Čaju, najkvalitetnijem na svijetu, a ne o kineskim sortama! – Kontakt

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Matcha