Period trudnoće i dojenja za svaku majku je jedan od najposebnijih i najvažnijih periodu u njenom životu. U tom periodu od velike je važnosti održati ili izliječiti svoje zdravlje što je više moguće lijekovima i preparatima iz prirode. Ali kako se i radi o posebnim periodima života i stanja organizma žene, u tom periodu potrebno je biti jako oprezan prilikom konzumiranja prirodnih preparata.

Kada su u pitanju biljke i biljni pripravci, postoje čajevi koji su sigurni, kao i oni koji nisu preporučljivi za konzumiranje za vrijeme trudnoće i dojenja. Svi sastojci biljaka koje žena unese prilikom konzumiranja čaja dospijevaju do bebe, ili kroz majčin krvotok za vrijeme trudnoće, ili kroz mlijeko koje beba pije u periodu dojenja.

Čajevi koji su sigurni za korištenje u trudnoći i za vrijeme dojenja su:

– šipak

– đumbir

– list maline

– kopriva

Šipak je bogat vitaminom C i osim kod zaustavljanja proliva, pomaže i u podizanju imuniteta i bržem oporavku majke od prehlade i gripe. Čajevi od maline i koprive podstiču proizvodnju mlijeka i blagotvorno djeluju i na bebu. Čaj od đumbira je izvrstan za stomak i mučnine, ali i za jačanje organizma.

Posebno se preporučuju CRVENI ČAJ (rooibos), kao i čajevi od Komorača, Anisa i Kima. Kombinacija ovih čajeva podstiče laktaciju, a kroz mlijeko koje beba uzima smiruje kolike ili grčeve kod bebe.

S druge strane su čajevi koji smanjuju proizvodnju mlijeka, i kao takvi nisu preporučljivi za konzumiranje u toku dojenja. Takvi su čajevi od Mente, Divlje nane, Maslačka, Žalfije, Origana… Na spisku čajeva koji se ne preporučuju za vrijeme dojenja su i čaj od Piskavice, Kantariona, Peršuna, Krušine i Timijana.

Obzirom na česte upale mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala, kao i prisustvo bakterija u trudnoći, od velike koristi su čajevi od lista i ploda DIVLJE BRUSNICE, koji su vrlo efikasni i sigurni za upotrebu.

Sve ove, ali i mnoštvo drugih čajeva, možete pronaći u našim prodavnicama ORAŠNICA, gdje ćete dobiti i potreban savjet, kao i način i preporuke kod pripreme čajeva – Kontakt

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Čajevi