Jeste li se pitali zašto je obična kuhinjska so JODIRANA, zašto joj se dodaje Jod?

Razlog je jednostavan, da bi se nadomjestio njegov nedostatak u hrani. Ok, ali zašto baš Jod? Jod je jedinstveni mikroelement, tj. naš ga organizam treba u veoma maloj količini, ali ima NEZAMJENJIVU ulogu u metabolizmu i općenito u funkcionisanju cijelog organizma!

Obzirom da ga ima vrlo malo u hrani, pogotovo u zemljama gdje se u manjim količinama konzumiraju morski plodovi, alge itd. (jer su to najveći prirodni izvori joda), a so konzumiraju uglavnom svi, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, zakonom je “regulisano” da se so jodira i na taj način smanji vjerovatnoća manjka unosa joda u organizam, a što bi uzrokovalo “poremećaje nedostatka joda”. Kao što rekosmo, izvori joda u hrani su morski plodovi, alge, ali i voće i povrće kao što su bijeli luk, susam, špinat, blitva, grašak, tikvice, krompir, grah, kupus itd. Od životinjskih izvora jod sadrže mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i puretina. Ipak, važno je napomenuti da sadržaj joda u hrani jako zavisi od zemljišta i načina uzgoja, odnosno dodavanja vještačkih đubriva, a generalni problem je neravnomjerna rasprostranjenost joda u zemljinoj kori.

U organizmu se jod nalazi u sastavu hormona ŠTITNE ŽLIJEZDE (tiroksin i trijodtironin) koji učestvuju u regulaciji metabolizma. Manjak joda u organizmu uzrokuje nepravilan rad štitne žlijezde. Usljed izrazitog nedostatka joda javlja se kretenizam kod novorođenčadi, povećanje broja smrti, te razvojni poremećaji uključujući niži koeficijent inteligencije kod djece.

Iako se pravilan rad štitne žlijezde i produkcija hormona većim dijelom povezuju s dovoljnim unosom joda, treba spomenuti da na njezinu aktivnost velik utjecaj imaju i živčani podražaji i temperatura okoline.

Funkcija svake tjelesne stanice OVISNA JE o hormonima štitne žlijezde, koji su potrebni za regulaciju vlastitog metabolizma. Ako je lučenje hormona nedovoljno, metabolizam i cirkulacija se usporavaju, pa tako i sam tempo života.

Značaj hormona štitne žlijezde?
Hormoni štitne žlijezde neophodni su za pravilan rad svih ćelija organizma.

Veoma su značajni za:
– Pravilan metabolizam. Oni pospiješuju stvaranje toplote, podstiču sintezu proteina, stimulišu razgradnju masti, utiču na nivo šećera, rad srca.
– Doprinose seksualnoj funkciji kod oba pola i održavanju trudnoće.
– Podstiču sposobnost učenja i pamćenja, utiču na emocije.
– Ključni su i za razvoj nervnog sistema u fetalnom periodu.

PRAVILAN RAD ŠTITNE ŽLIJEZDE JE USTVARI JEDAN OD OSNOVNIH USLOVA NORMALNOG FUNKCIONISANJA CIJELOG ORGANIZMA!

Med od zelenih, još nezrelih oraha je NEVJEROVATNO DOBAR PRIRODNI koncentrat joda koji se posebno preporučuje osobama sa usporenim radom štitne žlijezde (hipotireoza) i Hašimoto sindromom (smanjena funkcija štitne žlijezde). Bitno je napomenuti da ovaj prirodni pripravak jača cijeli organizam, a posebno organe za varenje. Sadrži visoku koncentraciju kolagena pa se preporučuje ljudima koji imaju rane koje teško zarastaju. Sadrži vitamin C, pa se preporučuje kod prehlade i gripe. Koristi se pola sata prije obroka po jedna mala kašika.

Ovaj prirodni dodatak prehrani možete kupiti u prodavnicama ORAŠNICA, u Tuzli – Kontakt

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Zeleni orasi u medu