Macina trava, Marulja, Očajnica, Mačja metvica.. Koristili ljekovito bilje ili ne, vjerovatno ste negdje čuli za ovu ljekovitu biljku koja se koristi u liječenju NEPLODNOSTI kod žena. Ime je dobila po tome što miris Macine trave privlači spolno zrele domaće mačke i druge vrste životinja iz porodice mačaka!

Ono što je bitno, posebno za one koji ne znaju izgled i miris same biljke, je to da dvije različite biljke nose ime poznato u narodu “MACINA TRAVA”. Dakle, postoji Macina trava (lat. Marrubium vulgare) i Macina trava (lat. Nepeta cataria). Iako imaju slično djelovanje, potrebno je da znate koju biljku koristite!

Macina trava (lat. Marrubium vulgare), narodni naziv: Očajnica, Marulja..
Mnoge žene iz ličnog iskustva pričaju kako im je upravo ova biljka pomogla kod začeća. Biljka zapravo pomaže kod uspostavljanja pravilnog menstrualnog ciklusa i proizvodnju polnih hormona, kao i rad polnih žljezda. Pored toga, Macina trava također pomaže kod svih ženskih tegoba, raznih infekcija, upala, grčeva itd.

Pored pomenutih tegoba, Macina trava (lat. Marrubium vulgare) pomaže kod čišćenja jetre, žuči i bubrega, kod plućnih bolesti, kardiovaskularnog sistema, bolesti kože, varenja itd.

Bitno je naglasiti da se ovaj čaj od Macine trave upotrebljava isključivo po potrebi. Ne treba ga piti u toku trudnoće i dojenja. Priprema je kao i kod većine čajeva, gdje je potrebno jednu malu kašiku čaja preliti sa 2 dl. ključale vode, zatim ostaviti da odstoji 10-ak minuta i piti 2-3 šolje dnevno.

Kod liječenja NEPLODNOSTI, čaj je potrebno piti najmanje 3 mjeseca, sa prekidima u toku menstruacije. Čaj je oporog ukusa, te ga se ne preporučuje zaslađivati, kako bi bio djelotvorniji.

Macina trava (lat. Nepeta cataria), narodni naziv: Mačja metvica, Mačja menta..
..je također jako djelotvorna kod liječenja NEPLODNOSTI kod žena, a POSEBNO je djelotvorna u kombinaciji sa Vrkutom i Zdravcem. Vjeruje se da utiče na upalne procese, kao i na cistične promjene na jajnicima. Macina trava (lat. Nepeta cataria) djeluje i na želučane tegobe, posebno kod gastritisa i želučane nervoze, tj. utiče na psihičko opuštanje, te i na taj način omogućava plodnost i začeće.

I ovaj čaj se priprema kao i večina drugih. Potrebno je jednu malu kašiku čaja preliti sa 2 dl. ključale vode, zatim ostaviti da odstoji 10-ak minuta i piti 2-3 šolje dnevno.

U našoj zaista jako širokoj i bogatoj ponudi ljekovitog bilja, možete pronaći Macinu travu (lat. Marrubium vulgare), kao i Macinu travu (lat. Nepeta cataria) – Kontakt

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Macina trava (Nepeta Cattaria)