Zašto je KUNICA (Hajdučka trava) “premier liga” kada je u pitanju ljekovito bilje?

Kunica / Hajdučka trava / Stolisnik / Ranjenik (lat. Achillea Millefopium L.) opravdano se smatra SPAS ZA MNOGOBROJNE TEGOBE. Ova ljekovita biljka svojom snagom pomaže pročišćenje krvi u organizmu i aktivno učestvuje u borbi organizma protiv dugogodišnjih bolesti i dugogodišnjih tegoba, za koje ste mislili da nikada neće proći. Predug bi bio spisak tegoba kod kojih se preporučuje Kunica, ali mi ćemo ovdje nabrojati samo nekoliko, zbog kojih naši kupci najčešće i koriste Kunicu.

Želučane probleme, probavne smetnje i problemi sa varenjem bi stavili na prvo mjesto. VELIKI BROJ zadovoljnih konzumenata će pri samoj pomisli na Kunicu pomisliti na ublažavanje želučanih tegoba, žgaravice, nadutosti itd. Ništa manje poznata blagodat ove biljke nije i njeno “čarobno” djelovanje kod zacjeljivanja rana i ublažavanje boli.

Jedna mala anegdota:
Jedan od njenih narodnih naziva “Hajdučka trava” je i nastao zbog toga što su je upravo hajduci koristili kao oblog za čišćenje i previjanje otvorenih rana, kao pomoć pri zgrušavanju krvi i bržem zaustavljanju krvarenja.

Kunica rješava probleme ženske prirode kao što su bolna, neredovna i preobilna menstruacija i menstrualni grčevi, ali i druge probleme ženskih reproduktivnih organa. S obzirom na svoje višestruko djelovanje i mnogobrojne načine upotrebe, ovu ljekovitu biljku možete pronaći i konzumirati u obliku čaja, kapi ili ulja.

Čaj od hajdučke trave koristi se kao sredstvo kod olakšavnja pobavnih smetnji, poboljšava rad organa za varenje, eliminisanje gasova, bolova i grčeva u stomaku, za poboljšavanje apetita.

Način pripreme:
Jednu čajnu kašikicu čaja preliti sa 200 ml. ključale vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta. Procijediti i piti tri puta dnevno.

Kapi (tinktura) od hajdučke trave ima isti učinak kao čaj, ali kao i svaka tinktura, zbog veće koncentracije aktivnih sastojaka, BRŽE će djelovati na vaš organizam.

Ulje (macerat) hajdučke trave, u ekstra biljnim uljima, u našem slučaju u hladno cijeđenom ulju sjemenki grožđa, djeluje protuupalno i antibakterijski, a koristi se kod ispucale i ranjene kože, oštećenih bradavica dojilja, a i kod ljuskastog osipa kože. Koristi se nakon sunčanja, jer ublažava crvenilo i tonira kožu, bolnih i preobilnih menstruacija, upale mokraćnih kanala, tegoba menopauze, upale jajnika i mioma, bolnih hemoroida itd. Ulje kunice direktno i najbolje pomaže kod oboljenja koštane srži, jer u njoj potiče proizvodnju krvi.

U našoj zaista jako širokoj i bogatoj ponudi ljekovitog bilja, možete pronaći Kunicu (Hajdučku travu) kao čaj, tinkturu ili ulje – Kontakt

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Kapi kunice