Salep je tradicionalni napitak koji se popularno pije u mnogim zemljama na Bliskom istoku, Balkanu i jugoistočnoj Evropi. Salep se obično priprema od praha koji se dobija iz korijena nekoliko vrsta orhideja, od kojih je najčešća vrsta Orchis mascula.

Za mnoge ljude, konzumiranje Salepa predstavlja iskustvo koje nas vraća u prošlost. Salep se često povezuje sa zimskim praznicima i hladnim zimskim noćima, kada se napitak poslužuje vruć i ukusan. Ova tradicija konzumiranja Salepa datira još iz antike, kada su ga Rimljani koristili kao eliksir za snagu i vitalnost.

Zdravstveni benefiti Salepa su ZNAČAJNI. Ovaj napitak sadrži velike količine škroba i ugljenih hidrata, što ga čini idealnim za energiju. Salep također sadrži važne minerale kao što su kalcijum, magnezijum i cink, koji su važni za jačanje kostiju i zdravlje srca.

Koristi se i kao sredstvo za liječenje upala sluznice crijeva i želuca, a posebno kod raznih vrsta katara i proliva. Salep oštećenu sluzokožu probavnog trakta oblaže zaštitnim slojem koji spriječava dalja oštećenja i omogućava oštećenim mjestima da se oporave. I ne samo da omogućava nego i učestvuje u zacjeljivanju sluzokože probavnog trakta. SALEP se smatra i afrodizijakom!

Kako bi se dobio prah od korijena, biljke se moraju iskopati, korijeni sušiti i mljeti. Ovaj proces je dugotrajan i zahtijeva strpljenje, što dovodi do visoke cijene proizvoda. Zbog toga, prah od Salepa je jedan od najskupljih prahova koji se mogu kupiti.

Iako je cijena Salepa visoka, mnogi smatraju da je to vrijedno ulaganje zbog bogatog okusa i zdravstvenih benefita. Konzumiranje Salepa se često povezuje sa druženjem i uživanjem u toplom napitku sa porodicom i prijateljima.

Ukratko, Salep je bogat vlaknima i prirodnim šećerima, što ga čini idealnim za poboljšanje probave i zdravlja crijeva. Također ima umirujuće dejstvo na želudac i pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi. Sve ove benefite čine Salep idealnim izborom za sve koji žele da održe zdrav probavni sistem i crijeva!

JESTE LI ZNALI?
Početkom prošlog stoljeća na ulicama nekih gradova su se mogli sresti SALEBDŽIJE, koji su na leđima nosili prepoznatljive posude za salep koje su imale dvije komore, jedna za salep, druga za vruću vodu. Salebdžija je nosio par čaša iz kojih su svi pili i nakon što bi neko popio salep, on bi odmah oprao čašu vrelom vodom.

Otvaranjem poslastičarnica, ulična prodaja je zamrla, a svaka bolja slastičarna imala je specijalna kuhala za pravljenje salepa.

KAKO SE PRIPREMA NAPITAK OD ČISTOG SALEPA?
Malu kašiku salepa u prahu pomiješajte sa 1 dcl. mlake vode, da ne bude grudvica. U drugoj posudi (2 dcl.) kada voda zakipi, dodajte kokosov šećer (mala kašika ili po želji), kuhajte kratko, pa dodajte umućeni salep. Kuhajte na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije gušća, pomalo sluzava tečnost. Pazite da ne iskipi! Sipajte u čašu ili šolju, te pospite prahom đumbira ili cimeta.

Kao što rekosmo, 100% čisti SALEP, ali i mnoštvo drugih biljaka, možete pronaći u našim prodavnicama ORAŠNICA, gdje ćete dobiti i potreban savjet, kao i način i preporuke kod pripreme i korištenja istih – Kontakt

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Salep