FITOTERPAIJA – liječenje biljem je postupak upotrebe ljekovitih biljaka (cijelih biljaka, biljnih organa, biljnih eteričnih ulja itd.) sa ciljem očuvanja ili postizanja zdravlja organizma. Fitoterapija je u svojim počecima bila empirijska, temeljila se na iskustvu, sve dok se nisu počele istraživati pojedine ljekovite biljke.

Liječenje biljem sigurno je bilo prvi, a dugi niz stoljeća i jedini oblik liječenja. Činjenica, koju mnogi negiraju je da je veliki dio lijekova koji je danas u upotrebi posredno ili direktno biljnog porijekla (kardiotonični glikozidi, atropin, morfij, kinin, kamfor), ali i noviji lijekovi lovastatin, paklitaksel, vinblastin, vinkristin, podofilotoksini.

Najpoznatiji lijek svih vremena sigurno je aspirin-acetilsalicilna kiselina, lijek koji je sintetskim putem dobiven prema djelatnoj tvari koja se nalazi u kori vrbe, a koji se koristi hiljadama godina.

Biljka je smjesa različitih hemijskih supstancija, čiji sastav zavisi o velikom broju faktora (tlo, klima, vrijeme branja, tehnološka obrada), pa je nužno sirovinu standardizirati, a aktivne tvari izražavati u internacionalnim jedinicama, da bi se osigurala učinkovitost. Poseban problem su neprikladna mjesta sa kojih se biljke beru (moguća onečišćenja, ispušni plinovi, insekticidi, izmet) pa je nužna kontrola i to u svim fazama proizvodnje. To je razlog da se zahtjeva izrada pripravaka od sirovina biljnog porijekla po pravilima dobre proizvođačke prakse, jednako kao i za sve lijekove.

Mi smo zemlja sa vrlo dugom tradicijom u upotrebi ljekovitog bilja u medicinske svrhe. Unutar našeg edukacijskog sistema ljekari, farmaceuti su jedini educirani u tom području. Oni slušaju niz kolegija vezanih upravo uz ljekovite biljke i njihov sastav.

Farmakognozija je prirodna nauka koja se bavi proučavanjem ljekovitih sirovina bijnog, životinjskog i mineralnog porijekla (prirodni izvori) i ona je jedna od najstarijih farmaceutskih disciplina, koja se sluša isključivo na farmaceutskim fakultetima, a koristi znanja iz botanike i hemije. Dijeli se na naučnu, koja se bavi isključivo istraživanjem i na primjenjenu-fitoterapiju koja u praksi koristi naučna saznanja.

Ljekovite se biljke označavaju latinskim nazivima, što olakšava rad sa njima. U svim zemljama postoje i narodni nazivi sa kojima treba biti vrlo oprezan. Pojedini krajevi koriste različite nazive za istu biljku ili isti naziv za različite biljke. Prva riječ u nazivu označava rod, a druga dio biljke. (Althae folium – list bijelog sljeza). Aktivne, djelotvorne tvari se nalaze često samo u jednom dijelu biljke, pa se onda i koristi samo taj dio i tako se i označava.

Slijedeći se biljni dijelovi koriste: FLOS-cvijet, FOLIUM-list, HERBA-zelen, RADIX-korijen, RHISOMA-podanak, TUBER-gomolj, BULBUS-lukovica, FRUCTUS-plod, SEMEN-sjeme, CORTEX-kora, LIGNUM-drvo, BACCA-boba, GALLA-šiška, GEMMA-pup, SUMMITAS-cvatući vršak.

Ljekovite biljke se najčešće koriste u suhom stanju, sasječene (koncizirane). Nivo usitnjenosti se određuje pomoću sita, koji imaju tačno određene dimenzije, propisane farmakopejskim propisima. Izvori za sakupljanje ljekovitog bilja su prirodna staništa i uzgoj. Danas se sve više koristi organski, ekološki uzgoj.

Postoje hemijske razlike kod uzgoja, a onda o tome ovisi i djelotvornost. Danas se nastoji koristiti svježi biljni materijal i tehnologija je toliko napredovala da je sastav gotovog proizvoda gotovo identičan onom u prirodi.

Ljekovito bilje, se osim kao čaj može primijeniti i u drugim oblicima: kapsulama, sirupima, tekućim oblicima – tinkturama, tabletama, ali i u obliku kompresa, kupki, šampona, inhalacija, mogu se koristiti i kao začini za hranu.

Kako pravilno pripremiti čaj? To ovisi o dijelu biljke koji se koristi:
INFUZI: nježni dijelovi biljke (listovi ili cvjetovi) preliju se sa proključalom vodom. Ostavi se da stoji deset minuta. Procijediti i piti.

DEKOKTI: grublji dijelovi biljaka (kora, korijenje, podanci, sjemenje, plodovi) stavimo u hladnu vodu, kuhamo poklopljeno nekoliko minuta, ostavimo da odstoji (poklopljeno) desetak minuta. Procijedimo i pijemo.

Posebno je potreban oprez kod primjene ljekovitog bilja u trudnoći i za vrijeme dojenja jer nisu obavljena nužna ispitivanja, pa za većinu lijekova biljnog porijekla treba pitati ljekara za savjet.

VEOMA ŠIROK ASORTIMAN konciziranog ljekovitog bilja (čajeva), kao i drugih preparata (tinktura – biljnih kapi, sirupa, ulja..) od ljekovitog bilja možete pronaći u prodavnicama ORAŠNICA, u Tuzli – Kontakt

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Čajevi i kapi