Da li je ovo žitarica budućnosti?

Spelta, drevna žitarica, smatra se rođakom pšenice iako je nastala dosta prije nje. Drugačiji nazivi su krupnik ili pir, a ono što je interesantno je da je ova žitarica puna hranljivih sastojaka zbog čega je i veoma ljekovita. Spelta je prvi put počela da se uzgaja u Mezopotamiji, 5000 godina prije nove ere i tada se koristila najviše kao osnova za pravljenje hljeba. Kasnije, masovno je počela da se koristi i u Sjevernoj Americi. Prijatnog je ukusa i vrlo lako se vari. U narednim redovima pročitajte za šta je sve žitarica spelta dobra i kako od nje možete napraviti hljeb.

Za šta je dobra Spelta?
O ljekovitim dejstvima spelte ima dosta podataka iako ona nije toliko popularna kod nas (u BiH). Hranljiva je jako i bogata aminokiselinama, dobro utiče na cijeli probavni sistem i dobra je za dizanje imuniteta. S obzirom da hljeb od spelte spada u zdrav hljeb, preporučuje se dosta i sportistima. Spelta se najčešće koristila u kineskoj medicini gdje se občno davala iscrpljenim osobama kojima je zdravlje narušeno (usljed povraćanja, dijareje, slabog varenja i opstipacije). Također se često koristi i tzv. dijeta od spelte koja je dobra za smetnje u metabolizmu, oboljenja bubrega i slično. Ako se liječi određeno oboljenje, ne smije se prestati sa uzimanjem ljekova, bez obzira što jedete speltu.

Spelta je puna vlakana zbog čega je dobra za održavanje dobrog holesterola i uništavanje lošeg, isto tako se preporučuje konzumiranje spelte kod srčanih oboljenja. Koliko je ona dobra po zdravlje govori i podatak da utiče na zdravlje digestivnog trakta i također može u mnogome da pomogne kod regulacije hormona. Fosfor, kalcijum i bakar iz ove žitarice pozitivno utiču na zdravlje kostiju i dosta utiču na obnavljanje hrskavice. Na ovaj način spelta spriječava oboljenja poput artritisa, osteoporoze i sl.

Hljeb od spelte
Hljeb od spelte jako podsjeća na ražani hljeb jer je tamne boje a dobija se od speltinog brašna. Pravljenje ovog hljeba je jednostavno, pravi se kao svaki drugi hljeb samo uz izmenjene sastojke.

Brašno od spelte se pomiješa sa toplom vodom i doda se malo soli i maslinovog ulja. Sve to odstoji 30 minuta a onda se tjesto stavi u već podmazanu posudu i peče se na 150 stepeni oko 60 minuta. Kada se ispeče, hljeb se zamota u krpu kako bi se ohladio. Šta vam je tačno potrebno od sastojaka za hljeb od spelte? Oko 500 gr. brašna od spelte, 300-400 ml. tople vode, oko 3 kašičice maslinovog ulja, kašičica soli i prašak za pecivo. Brašno od spelte može da zamijeni skoro svako brašno, pšenično, integralno i možete ga koristiti u svim receptima.