Ovo je sve što treba jednoj ZDRAVOJ porodici!

Triphala (u značenju „tri ploda“) hranjiva je drevna mješavina tri vrste super-voća s područja Indije. Sastoji se od jednakih omjera sušenih plodova biljaka amalaki, haritaki i bibhitaki.

Kaže se da triphala ima moć čuvati i liječiti unutrašnje organe kao što se majka brine za svoju djecu.

Reguliše probavu i gotovo sve probavne tegobe, a kako znamo da je prema Ayurvedi dobra probava temelj zdravlja, onda je jasno da Triphala zlata vrijedi. Osim što reguliše probavu, smanjuje krvni pritisak i holesterol, čisti jetru i toksine iz cijelog tijela, smanjuje stres, potiče zdravo mršavljenje, pojačava asimilaciju hranjivih sastojaka u organizam, hrani, čisti, jača, regenerira i pomlađuje cijelo tijelo. Dubinski regenerira cijeli organizam, održava ga vitalnim i mladim. Posebno je pogodna za regulaciju probave, balansira i liječi reproduktivne organe, potiče zdravlje jetre, kože i očiju, podiže imunitet, jača cijeli organizam.

Bogata je antioksidansima. Izvanredan je izvor vitamina C – sadrži najviše vitamina C od svog drugog voća i povrća, mnogo više i od citrusnog voća!

Dobrobiti triphale ne stanu u jednu rečenicu pa je najbolje da ih upoznate u crticama:

– poboljšava probavu

– pomaže u mršavljenju

– normalizira funkcije probavnog sistema

– čisti i pomlađuje organizam

– reguliše stvaranje hemoglobina u krvi

– smanjuje holesterol

– normalizira krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju

– osnažuje rad jetre i uravnotežuje funkcionisanje dišnog sistema

– liječi probleme s vidom i druge očne bolesti

– pomaže u liječenju kožnih bolesti

– normalizira opskrbu mozga krvlju

– smiruje i liječi nesanicu

– hrani mišiće

– podiže energiju

Prema preliminarnim istraživanjima dviju indijskih znanstvenih ustanova, triphala može izazvati umiranje kancerogenih stanica, dok istovremeno ne ugrožava normalne, zdrave stanice.

S obzirom na zaista brojne i snažne pozitivne učinke, triphala je najbolji izbor ako želite samo jednom biljnom formulom uravnotežiti cijeli organizam. Srećom, i njeno konzumiranje je jednostavno! Pije ujutro natašte i uvečer minimum pola sata nakon zadnjeg obroka. Navečer otopite 1/2-1 malu kašiku Triphale u 2 dl. mlake vode. Ostavite da odstoji preko noći. Ujutro popijte tekućinu, a talog ostavite na dnu čaše i još ga jednom prelijte s 2 dl. mlake vode. Nakon što odstoji preko dana, uvečer opijte tekućinu, a talog slobodno kompostirajte.

I da, zapamtite ovu bitnu činjenicu! Triphala je jedan od rijetkih biljnih pripravaka koji se može piti cijeli život bez pauze.