AŠVAGANDA (Withania somnifera), poznata kao indijski žen-šen, je adaptogena biljka, prirodni izvor energije koji regeneriše i revitalizira organizam. Ašvaganda je biljka čiji se korijen već vijekovima koristi u ayurvedskoj medicini.

Spada u adaptogene – biljke koje podstiču otpornost organizma na bolesti, pospješuju fizičko i mentalno zdravlje, a u zavisnosti od toga kada se uzima, ima različito djelovanje. Tokom dana daje tijelu energiju, a pred spavanje opušta i umiruje napete nerve. U tradicionalnoj ayurvedskoj medicini se koristila za oporavak poslije iscrpljenosti ili duge bolesti.

Prah ašvagande možete dodati u voćne sokove, sokove od povrća, smutije ili vodu. Ajurveda preporučuje uzimanje kašičice ašvagande sa toplim mlijekom prije spavanja.

Može se pripremiti i kao čaj, kašičicu ašvagande prelijte sa oko 250 ml ključale vode. Preporučeni dnevni unos je 3-5 gr. (1 mala kašika).

AŠVAGANDU možete kupiti u prodavnicama ORAŠNICA, u Tuzli – Kontakt

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Ašvaganda u prahu