PUCAVAC – (lat. Silene vulgaris), je ljekovita biljka koja pripada porodici karanfila. Raste u Evropi i Sjevernoj Americi. Biljka je prepoznatljiva po svojim bijelim do blijedoružičastim cvjetovima koji su poznati po mjehurasto napuhanim jajolikim lopticama.

Ono što ovu biljku čini prepoznatljivom jesu upravo njene naduvane čašice. Delikatne latice koje se nježno otvaraju iz čašice daju biljci posebnu eleganciju. Pucavac nije samo lijep za oko – ova biljka ima i praktičnu primjenu!

Pucavac je medonosna, jestiva i naravno ljekovita biljka koja cvjeta u periodu Ljeta​. Listovi Pucavca su jestivi i mogu se koristiti u raznim kulinarskim pripravcima. Bere se prije cvjetanja, a koristi se mlado lišće, pupoljci i cvjetovi. Tradicionalno, Pucavac se koristi u pripremi čaja za liječenje različitih bolesti uključujući infekcije bakterijom E. coli.

Liječenje bakterije Escherichia Coli (E. coli):
Čaj od Pucavca je posebno koristan u liječenju infekcija uzrokovanih bakterijom Escherichia Coli. Također Pucavac može pomoći u liječenju raznih bolesti mokraćnih kanala. Ova biljka može pomoći i u liječenju gastritisa. Ona je i prirodni diuretik.

Priprema čaja od Pucavca za liječenje E. coli:
1 veliku kašika suhe biljke Pucavca prelijte sa 200 ml. vrele vode. Pustite da odstoji 15 minuta, te procijedite i konzumirajte 3 šolje dnevno​.

Osim kao čaj, mlado lišće, pupoljci i cvjetovi Pucavca mogu se koristiti u kulinarstvu. Listovi se mogu upotrijebiti za salatu, variva i supe, ili kao prilog uz riblje specijalitete. Također, listovi Pucavca sadrže 50-70% vitamina C i oko 6% karotina, što dodatno doprinosi njegovim zdravstvenim benefitima​​.

Pucavac je zaista fascinantna biljka s obzirom na svoje široka ljekovita svojstva. Ljudi koji nisu upoznati s ovom biljkom će sigurno pronaći korisne informacije o njenim ljekovitim svojstvima i kako je mogu koristiti za poboljšanje zdravlja, posebno u kontekstu liječenja E. coli infekcija.

U našoj zaista jako širokoj i bogatoj ponudi ljekovitog bilja, možete pronaći i čaj od Pucavca – Kontakt

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Pucavac