Matcha čaj je napitak koji se dobiva mljevenjem zelenog čaja u fini prah. Pijenje matcha čaja prava je senzacija, jer ona ne samo da osvaja svojim izvanrednim okusom, već i brojnim zdravstvenim prednostima koje pruža.

Postoje dvije glavne kategorije matcha čaja:

Ceremonijalna Matcha – To je najbolja kategorija matcha čaja, koji se koristi za tradicionalne japanske ceremonije čaja. Ceremonijalna matcha ima bogat, puni okus i svijetlu, nevjerovatnu boju, što ga čini savršenim za uživanje u mirnom okruženju.

Kulinarska Matcha – Ova kategorija matcha čaja ima manje kvalitete od prethodne kategorije, ali i dalje pruža izvrstan okus i teksturu. Kulinarska matcha najčešće se koristi u pripremi hrane, kao što su kolači, kolačići, sladoledi i slatkiši.

Uobičajeno je da se ceremonijalna matcha dijeli u tri kategorije: A, B i C. Te kategorije se temelje na kvaliteti listova čaja, a utiču na njegovu boju, okus, aromu i kremastu teksturu.

– Kategorija A je najviša kvaliteta ceremonijalne matche, a dobiva se od prvih mladih listova čaja koji su rano ubrani i pažljivo obrađeni. Ova kategorija matche ima svijetlu zelenu boju, nježan okus, bogatu aromu i glatku, kremastu teksturu. Kategorija A se obično koristi za svečane prilike i čajne ceremonije.

– Kategorija B je srednje visoka kvaliteta matche, a dobiva se od malo starijih listova čaja koji su ubrani nešto kasnije nego u kategoriji A. Ova kategorija matche ima nešto tamniju boju, izraženiji okus i aromu, te teksturu koja nije toliko kremasta kao u kategoriji A. Kategorija B se obično koristi u svakodnevnoj pripremi matche čaja.

– Kategorija C je najniža kvaliteta ceremonijalne matche, a dobiva se od starijih listova čaja i često sadrži nečistoće i grube dijelove biljke. Ova kategorija matche ima tamniju boju, oštriji okus i manje kremastu teksturu u usporedbi s kategorijama A i B.

Važno je napomenuti da kvaliteta matche može varirati od proizvođača do proizvođača, a ne samo unutar kategorija. Stoga je važno birati kvalitetne proizvode i iz provjerenih izvora kako bi se dobila najbolja moguća iskustva pri pripremi i konzumiranju ceremonijalne matche.

Uzimajući u obzir njegov nevjerojatan okus i brojne zdravstvene prednosti, matcha čaj je definitivno nešto što vrijedi isprobati. Bez obzira na to koju kategoriju matcha čaja izaberete, uvijek ćete uživati u ovom predivnom napitku koji pruža toliko toga. Isprobajte matcha čaj danas i otkrijte zašto je postao toliko popularan diljem svijeta! Dodatno o matcha čaju, kao i načinu pripreme, možete pročitati u našem članku, objavljenom 2019. godine – OVDJE.

MATCHA čaj (ceremonijalni A i B kategorije, kao i kulinarski matcha čaj), možete kupiti u prodavnicama ORAŠNICA, u Tuzli. Bitno je spomenuti da se kod nas radi o Japanskom matcha Čaju, najkvalitetnijem na svijetu, a ne o kineskim sortama! – Kontakt

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Matcha