Kako se koristi čaj od SENE i koliko se dugo pije?

Istina je da većina ljudi vjerojatno ne bi trebala koristiti laksative (sredstva koja ubrzavaju pražnjenje crijeva) kada bi se pravilno hranila. Ukoliko iz prehrane izbacite voće, povrće i integralne žitarice tj. hranu bogatu biljnim vlaknima, rezultat je siguran – dobit’ ćete zatvor. A ukoliko već patite od zatvora, najprije trebate promijeniti vlastite navike.

Prehrana bogata biljnim vlaknima sprječava zatvor tako što pospješuje kretanje sadržaja u crijevima. Osim toga, potrebno je piti dosta tekućine (do 2 l. na dan), najbolje obične vode. U regulaciji probave može pomoći i svakodnevna tjelesna aktivnost, (npr. šetnje u prirodi) kao i dovoljno vremena za obavljanje higijenskih navika. Ako baš ništa od navedenog ne pomaže, spas treba potražiti u prirodi koja nam nudi ljekovitu biljku, dokazano učinkovitu u sprječavanju i liječenju zatvora.

Sena (lat. Senna Cassia, Senna Angustifolia) je biljka rasprostranjena u tropskim područjima istočne Afrike, Arabije i Indije, gdje raste u obliku grma koji doseže visinu do 300 centimetara. Grm sene cvjeta žutim cvjetovima, listovi su uski i postavljeni u parovima, a plod sene je plosnata papirasta mahuna. List i mahuna sene su ljekoviti jer sadrže prirodne laksativne tvari, antrakinone, koji djeluju vrlo moćno kod hronične opstipacije (zatvora).

Antrakinoni djeluju tako da u području debelog crijeva sprječavaju ponovnu apsorpciju elektrolita i vode. Za taj učinak potrebno je otprilike 6-10 sati pa se čaj preporučuje uzeti navečer. Može se primijeniti i ukoliko se želi postići mekanija stolica npr. u slučaju hemoroida ili kod pacijenata koji se oporavljaju nakon hirurških zahvata.

Čaj se priprema vrlo jednostavno. Za jednu šolju je potrebno toplom (ne vrelom) vodom preliti 0.5-2 gr. (1/3 ili cijela čajna kašika čaja) i pustiti da odstoji kratko vrijeme (5-10 min.).

Od nuspojava, koje se mogu uočiti za vrijeme uobičajenog doziranja čaja, treba spomenuti potpuno bezopasno crveno obojenje urina. Ovaj čaj se ne bi trebao primijeniti tokom trudnoće i dojenja kao ni kod osoba s naglom pojavom bolova u trbuhu i posljedičnim zatvorom koji su posljedica akutnog stanja (upala slijepog crijeva, zapetljaj crijeva…).

Duže korištenje se ne preporučuje, te nakon uspostavljanja normalne funkcije crijeva prekida se s primjenom čaja do sljedeće potrebne prilike.