KORIJANDER je jedan od najstarijih svjetskih začina. Njime se dotjeruje okus mesa za roštilj. Česti je sastojak salata te umaka i marinada.

Korijander je također poznat kao meksički peršun i kineski peršun te je član porodice mrkve.

Jedna od najstarijih biljaka koja se još uvijek koristi u ljekovite i kulinarske svrhe a i za izradu parfema. Drevni Egipćani nazivali su ga začin SREĆE i koristili su ga kao afrodizijak.

Osim što se primjenjuje kao začin, korijander ima mnogo pozitivnih učinaka na ZDRAVLJE. Korijander je bogat eteričnim uljima, proteinima, vitaminom C i organskim kiselina, a njegovo ulje sadrži oko 70 posto linalola, kao i pineol, borneol, limonen i geraniol.

Eterično ulje dobiva se destilacijom sjemenki Korijandera, a ulje je slatko, aromatično i jako. Korijander na tijelo djeluje zagrijavajuće i pomaže zagrijati bolne i umorne mišiće. Korijenje, lišće i sjeme biljke koriste se u kulinarstvu širom svijeta.

List korijandera uvijek se koristi svjež. Ima jaku aromu i najčešće se upotrebljava u južnoameričkoj i azijskoj kuhinji, dok evropska kuhinja više koristi zrelo i osušeno sjeme.

Mljevene sjemenke su glavni sastojak začinske mješavine CURRY, a i dodaju se jelima od gljiva, hljebu, pecivu, te umacima. Cijelo zrno stavlja se u marinade i u kobasice – upravo korijander daje poseban okus talijanskoj mortadeli.

Svježe lišće korijandera dodaje se u supu, salatu ili jela od povrća, posebno mahunarkama. Možete od njega napraviti i pesto, zeleni namaz za hljeb.

Zaista se radi o biljci koja ima široku i korisnu primjenu u svakodnevnom životu, a možete je kupiti u prodavnicama ORAŠNICA, u Tuzli – Kontakt

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Korijander