Čaj je, poslije vode, najčešće konzumirano piće na SVIJETU! Njegova istorija seže unazad 5000 godina, što znači da je bio popularan i prije nego su Egipćani izgradili velike piramide. Od antičkih vremena, čaj je cijenjen zbog svojih brojnih zdravstvenih benefita i TERAPIJSKIH svojstava. Danas se godišnje skupi više od 3 MILIONA TONA čajnih listića, a najbolje čajeve možemo usporediti s dobrim vinom.

PRAVI ČAJ?
Svi “pravi” čajevi dolaze iz iste biljke, zvane Camellia sinensis. Svaki drugi čaj pripremljen od lista, korijena ili cvijeta neke druge biljke naziva se biljnim čajem. U ovu kategoriju spadaju i voćni čajevi pripremljeni od voća. Na primjer, cvjetovi kamilice i listovi mente smatraju se biljnim čajevima jer ne dolaze iz tradicionalne biljke čaja. Važno je razlikovati pravi čaj i biljni čaj budući da okus, zdravstvene koristi i nutritivne karakteristike variraju od biljke do biljke.

HILJADE vrsta čajeva podijeljenih u 4 kategorije.
Postoje hiljade različitih vrsta čajeva, svaka sa svojim izgledom, okusom i aromom. Pravi čajevi (oni koji su dobiveni od biljke čajevac – lat. Camellia sinensis, u odnosu na biljne čajeve koji dolaze od drugih biljaka) mogu se svrstati u četiri glavne kategorije: BIJELI, ZELENI, OOLONG i CRNI. Ove kategorije odnose se na stepen i količinu oksidiranih čajnih listića. Katkada se i “PU ERH” čaj stavlja u zasebnu kategoriju, iako je potpuno oksidirani pa prema tome pripada kategoriji crnih zrelih čajeva. Osim “PU ERH” čajeva ponekada se izdvaja i ŽUTI ČAJ, tako da možete naići i na informaciju o 6 kategorija čajeva (4+2).

OKSIDACIJA
Oksidacija je prirodni proces koji mijenja boju i okus listova. Da bi se pokrenula oksidacija, svježi listići valjaju se (ručno ili mašinski), kako bi se površina listova „nagnječila“ i kako bi kisik reagirao s enzimima biljke. Crni čaj je potpuno oksidiran, oolong čaj je djelomično oksidiran, a zeleni i bijeli čajevi su neoksidirani. Općenito govoreći, čaj koji nije oksidiran ili je oksidiran u manjoj mjeri, biti će lakši u okusu i aromi. Jače oksidirani čajevi daju tamnu, bogatu, crvenkasto-smeđu boju napitka, dok manje oksidirani daju svijetlu, žuto-zelenu boju.

Treba napomenuti kako kod oolong čaja stepen oksidacije može biti od 20-80%, a boja oolong čaja može biti od zelenkaste do tamno crveno-smeđe boje.

Selektivnim izlaganjem čajnih listića kisiku, proizvođači čaja mogu proizvesti određene okuse i mirise. Drugim riječima, oksidacijski proces će odrediti mnoge karakteristike okusa čaja, kao i hoće li se čaj kategorizirati kao bijeli, zeleni, oolongi ili crni. Vrsni proizvođači čajeva moraju savršeno odrediti svaki proces u proizvodnji čaja kako bi dobili specifičan, karakterističan oblik i okus čaja.

Lekcija nije duga, a složit’ ćete se da je ove stvari lijepo znati, jer kako smo napisali u naslovu, ovo znanje o čaju danas spada u opštu kulturu!

Inače, jako BOGAT asortiman čajeva možete pronaći u prodavniacama ORAŠNICA, u Tuzli – Kontakt

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Čajevi