Jesenski Kardamom kolačići (a šta je Kardamom?)

Kardamom – začin, koji je bogat izvor vitamina C, pomaže u poticanju našeg imunološkog sistema, čime se sprječavaju bakterijske i virusne infekcije.
Ovaj začin pomaže kod prehlade, povišene temperature, problema s jetrom, bolova, artritisa i upala dišnih putova.

Kardamom, poput đumbira, također pomaže u sprječavanju probavnih tegoba.
Ako njegove osvježavajuće sjemenke žvačemo nakon jela, one djeluju protiv mučnine, kiselosti, nadutosti, plinova, žgaravice, gubitka apetita i zatvora.

Kao diuretik, kardamom potiče uklanjanje toksina iz mokraćnog sistema, mjehura i bubrega.

 

Jesenski kardamom kolačići – recept

Slatki okus nas čini sretnima, smiruje živce i okrepljuje dušu što je savršena kombinacija za jesen! Da biste zadovoljili potrebu za slatkim, isprobajte ovaj recept koji će zadovoljiti sve nepce.

Slatki i hranjivi, ovi kolačići su odlični za uzemljenje i smirivanje vata doše.
Istovremeno održavaju probavnu vatru i umanjuju stvaranje toksina u tijelu.

Sastojci za 12 kolačića:
½ šolje ohlađenog maslaca, izrezanog na male kockice
½ šolje smeđeg šećera
1 ¾ šolje brašna prema vašem odabiru
½ čajne kašike mljevenog kardamoma (ako volite okus možete pojačati dozu)
½ čajne kašike muškatnog oraščića (ili cimeta)
prstohvat himalajske soli
2 supene kašike soka od limuna ili narandže

Upute:
Zagrijte rernu na 180 stepeni.
Lagano podmažite tepsiju ili stavite papir za pečenje.
Mikserom pomiješajte maslac i šećer dok ne postanu kremasti.
U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, muškatni oraščić, sol i kardamom.
Polako dodajte mješavinu brašna u smjesu maslaca.
Nastavite miješati mikserom na maloj brzini i polako dodajte sok od limuna dok se ne formira tvrđi oblik tijesta. Supenom kašikom grabite gotovo tijesto te ga slažite u tepsiju.

Ostavite oko 5 cm. prostora između kolačića. Lagano ih pritisnite dlanom.
Pecite 8-12 minuta ili do svijetlo zlatno-smeđe boje.

Kolačiće izvadite iz pećnice dok su još malo mekani. Ohladite ih na rešetki.
Po želji, možete napraviti preljev od limuna i šećera u prahu i ukrasiti sjeckanim bademima, čokoladnim mrvicama, koricom narandže ili pistacijama.

Ovi kolačići se savršeno kombinuju sa toplim napicima i idealna su kombinacija za hladne dane koji su pred nama. Uživajte!