Kada pričamo o Cimetu, prvo pomislimo na pitu od jabuka sa orasima i cimetom, ili na medenjake, ili na praznične, novogodišnje, božićne kolačiće. Da, miris ovog začina je specifičan i lako se prepozna.

Međutim, kada pričamo o ljekovitim svojstvima cimeta, odmah pomislimo na Cejlonski cimet, ili kako to u narodu kažu: “Pravi cimet” ili “Zdravi cimet”.

Na tržištu je dostupno više vrsta cimeta, ili u prahu ili u štapićima (prah je samo samljeveni štapić). Zajedničko za sve cimete je da se radi o začinu, aromatičnom i dobro poznatom na svim prostorima i svim kuhinjama.

Ali postoji i jako puno razlika. Glavna je da svaki cimet nije ljekovit. Hajde da skratimo priču. U osnovi postoje 2 vrste cimeta i to:

– CEJLONSKI CIMET (Ceylon cinnamon) ima iznimna ljekovita svojstva.
– KINESKI CIMET (Cassia cinnamon), nema ljekovita svojstva kao Cejlonski cimet i koristi se za kolače.

Kako ima puno nelogičnosti u nazivima nekih biljaka i plodova, tako imamo i ovdje neke nelogičnosti, a to je da ako kažemo za neki cimet da je Cejlonski (“Zdravi cimet”), više se misli na sortu cimeta, a ne da je nužno sa Cejlona (Šri lanke) – za one koji ne znaju, Ceylon je staro ime za Šri lanku. Iako naravno može biti i sa Cejlona, to nije nužno taj cimet koji ima iznimna ljekovita svojstva.

Također, sa druge strane, Kineski cimet (koji se koristi za kolače), nije nužno iz Kine. Može biti sa bilo kojeg drugog geografskog područja, ali ako je to sorta Kineski cimet – Cassia cinnamon (koji se koristi za kolače), on će uvijek to biti, pa i ako je sa Cejlona.

Ako Vam ovo sve zvuči komplikovano, ZAPAMTITE OVE STVARI i sve će biti jednostavnije:

– Cejlonski cimet (Ceylon cinnamon) “Zdravi cimet”, “Pravi cimet”, “Ljekoviti cimet” je uvijek svjetlije boje nego kineski. Njegovi štapići su više zamotani, nalik kubanskim cigaretama (pogledati sliku). Nije previše sladak, više je malo ljutkast, nema intenzivan miris i velika je vjerovatnoća da ga nikada niste probali, osim ako ne znate sve ovo i namjenski ste išli u potragu za ovakvim cimetom, te ga kupili u specijaliziranim trgovinama.

– Kineski cimet (Cassia cinnamon) je tamnije boje. Njegovi štapići nisu puno zamotani (pogledati sliku). Više je sladak, ima intenzivan miris i velika je vjerovatnoća da ste baš ovaj cimet probali u raznim kolačima i drugim desertima.

Zbog svega ovoga, nemojte nasjedati na marketinške trikove gdje će vam na nekoj ambalaži proizvođač napisati da se radi o Cejlonskom cimetu (što je možda tačno, jer dolazi sa Cejlona, pa je to njegovo porijeklo), ali moguće je da se ne radi o sorti Cejlonski cimet (Ceylon cinnamon), nego baš o sorti koja se koristi za kolače. Jednostavno morate poznavati gore pomenute razlike, kako bi znali o kojem cimetu se radi! To je jedini način da znate o kojoj sorti se radi.

Cejlonski cimet (Ceylon cinnamon) i to iz ORGANSKOG uzgoja možete pronaći u našim prodavnicama. Kod nas možete pronaći i Kineski cimet (Cassia cinnamon), ali njega koristite malo, npr. za gore navedenu pitu od jabuka (smiley) Cejlonski cimet je i generalno skuplji od Kineskog cimeta.

LJEKOVITOST CEJLONSKOG CIMETA
Sada kada znamo šta je to Cejlonski cimet, hajde da vidimo šta je to tako posebno u njemu, pa je tako ljekovit?

Prvo je da je zbog prisustva male količine kumarina u svom izvornom sastavu daleko sigurniji za korištenje u odnosu na Kineski cimet. Ono što mu daje posebnu aromu i ukus, ali i razlog moćnog djelovanja na organizam su dvije tvari: cinamaldehid i trans-cinamaldehid.

Cejlonski cimet u svom izuzetno bogatom sastavu obiluje i vlaknima i manganom, vitaminom E, niacinom (vitamin B3), vitaminom B6, magnezijem, kalijem, cinkom i bakrom.

Polifenolni spojevi iz cejlonskog cimeta oponašaju inzulin, i dokazano djeluju antidijabetički na organizam. Cejlonski cimet znatno smanjuje nivo triglicerida, ukupnog holesterola, LDL holesterola kod dijabetičara. Smanjuje rizik od nastanka bolesti srca i krvnih žila.

Cejlonski cimet ima antioksidativno, antimikrobno i antikancerogeno djelovanje.
Naučno je dokazano i njegovog pozitivno djelovanje na osobe koje boluju od autoimunih i neurodegenerativnih oboljenja.

Ne smijemo zaboraviti njegov uticaj na podizanje imuniteta i regulisanje probave. Ublažava upalne procese, smanjuje alergijske reakcije, usporava starenje.

Sada, kada sve znate o ovom najljekovitijem začinu na svijetu, uvrstite ga u Vaše kuhinje i Vaše svakodnevne navike.

Koristite ga u kafi, čaju, jogurtu, voću ili kašama, zdravim poslasticama, umjesto dodavanja šećera. To vam, osim što ćete aromatizirati obrok, može pomoći da smanjite unos šećera i dodatnih kalorija. Efikasan je prirodni proizvod u borbi protiv Candide, dijabetesa i niske energije. Dovoljna je jedna mala kašika cejlonskog cimeta dnevno za dug i zdrav život!

Kao što rekosmo, cejlonski cimet, ali i mnoštvo drugih začina, možete pronaći u našim prodavnicama ORAŠNICA, gdje ćete dobiti i potreban savjet, kao i način i preporuke kod pripreme i korištenja istih – Kontakt

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Cejlonski cimet