ADAPTOGENE BILJKE su biljke koje pomažu organizmu da se prilagodi stresu i da se održi u homeostazi (izbalansiranom stanju). One to čine tako što regulišu određene hormonske i fiziološke funkcije u organizmu, što pomaže da se organizam lakše suoči sa stresom i da se lakše oporavi od napora!

Mnoge biljke se smatraju adaptogenima. One se često koriste u tradicionalnoj medicini za liječenje različitih poremećaja i bolesti, kao i za poboljšanje opšteg zdravlja i dobrobiti.

Na koji način adaptogene biljke pomažu organizmu?
Adaptogene biljke pomažu organizmu na više načina, u zavisnosti od vrste biljke i situacije u kojoj se koriste. Nekoliko je načina, uključujući:

Regulaciju hormona: Adaptogene biljke mogu pomoći da se regulišu hormonske funkcije u organizmu, što može pomoći da se organizam lakše suoči sa stresom i da se lakše oporavi od napora.

Poboljšanje imunološkog sistema: Neke adaptogene biljke mogu pomoći da se poboljša funkcija imunološkog sistema, što može pomoći da se organizam lakše suoči sa infekcijama i drugim bolestima.

Poboljšanje mentalne izdržljivosti: Adaptogene biljke mogu pomoći da se poboljša mentalna izdržljivost i sposobnost organizma da se suoči sa stresom, što može pomoći da se smanji anksioznost i da se poboljša koncentracija i sposobnost učenja.

Poboljšanje fizičke izdržljivosti: Adaptogene biljke takođe mogu pomoći da se poboljša fizička izdržljivost i sposobnost organizma da se oporavi od napora, što može biti korisno za sportiste i osobe koje se bave fizičkim aktivnostima.

Koje su najpoznatije adaptogene biljke?
Postoji mnogo biljaka koje se smatraju adaptogenima, uključujući:

Žen-šen (Ginseng): Ova biljka je tradicionalno korištena u kineskoj medicini za liječenje različitih poremećaja i bolesti, uključujući anksioznost, umor i bolesti srca. Ona se također smatra adaptogenom zbog svoje sposobnosti da pomaže organizmu da se prilagodi stresu.

Ašvaganda (Ashwagandha): Ova biljka se također koristi u tradicionalnoj medicini, uključujući indijsku ayurvedsku medicinu, za liječenje različitih poremećaja i bolesti, kao što su anksioznost i umor. Ona se također smatra adaptogenom zbog svoje sposobnosti da pomaže organizmu da se prilagodi stresu i da se održi u homeostazi.

Kordiceps (Cordyceps): Ova gljiva se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini i drugim tradicionalnim sistemima medicine za liječenje različitih poremećaja i bolesti, uključujući anksioznost i depresiju. Ona se također smatra adaptogenom zbog svoje sposobnosti da pomaže organizmu da se prilagodi stresu i da se održi u homeostazi (izbalansiranom stanju).

Rodiola (Rhodiola): Ova biljka se tradicionalno koristi u sjevernoj Evropi i Sibiru za liječenje umora i poboljšanje mentalne izdržljivosti.

Ove su samo neke od najpoznatijih adaptogenih biljaka.

Adaptogene biljke, kao što su Žen-šen, Ašvaganda ili Kordiceps, možete kupiti u našim prodavnicama ORAŠNICA, u Tuzli – Kontakt

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Ašvaganda