Većina kakaa i komercijalne čokolade proizvedena je prema “Holandskoj metodi”, na temperaturi 150 stepeni C uz pomoć otapala što uništava većinu antioksidansa i nutrijenata u kakau.

Zbog svojih nutritivnih svojstava sirovi kakao posjeduje 14 puta više antioksidansa od crvenog vina i 21 puta više od zelenog čaja.

Sirovi i po mogućnosti organski kakao ima veliku nutritivnu vrijednost. Takav kakao nije bio podvrgnut temperaturi većoj od 40 stepeni C, zbog čega su u njemu očuvani svi vitamini, minerali i antioksidansi.

Sirovo zrno kakaa je najbolji izvor antioksidansa u svijetu. Na ORAC ljestvici (antioksidacijski potencijal namirnica mjeri se ORAC jedinicama), kakao ima 95,500 bodova.

Sadrži i velike količine magnezija – minerala, koji često nedostaje čak i osobama s uravnoteženom prehranom.

Ako patite od manjka željeza u organizmu, sigurno će vam se svidjeti činjenica da mali komadić kakaa od 28 grama sadrži čak 314 posto preporučene dnevne količine željeza.

Organski kakao možete kupiti u prodavnicama ORAŠNICA, u Tuzli – Kontakt 

Ukoliko niste u mogućnosti doći u jednu od nekoliko naših prodavnica u Tuzli, kupovinu VRLO JEDNOSTAVNO možete izvršiti putem našeg Web Shopa/Online Shopa “Zdravahrana.ba”. Kliknite na link u nastavku: Kakao